Śledzie wczoraj i dziś
- Szczegóły
- Odsłony: 1091
24 listopada gościem wykładu Wieluńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku był Przemysław Banaś - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu w towarzystwie uczniów: Karoliny Zaręby, Kamili Strzały, Oliwii Słabik i Kacpra Budzyńskiego. W czasie wykładu pt. "Kulinarne wariacje i inne inspiracje" tematem przewodnim był śledź. Poniżej przedstawiamy przepis potrawy, która była przygotowywana podczas spotkania.
Tatar ze śledzia na pumperniklu
Śledź solony ok 0,5 kg
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
jaja na twardo 2 szt
cebula czerwona 1 średnia
koperek 2 pęczki
ketchup 2 - 3 łyżki
pumpernikiel - 4 kromki
Wykonanie:
Śledzie moczyć przez pół godziny, po czym zmienić wodę i moczyć przez następne pół godziny. Odkroić kawałek i spróbować. Jeśli jest jeszcze bardzo słony, moczyć w nowej wodzie kolejne pół godziny. Odsączyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Śledzie i pozostałe składniki (odłożyć trochę koperku do dekoracji) posiekać w drobną kostkę i wymieszać z ketchupem. Kromki pumpernikla przekroić na 4 części i na nim wykładać łyżką porcję tatara. Dekorować koperkiem.
[ngg_images source="galleries" container_ids="256" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="0" thumbnail_width="240" thumbnail_height="160" thumbnail_crop="1" images_per_page="0" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Pokaz zdjęć]" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"]