Wieluński Dom Kultury
Pokaż menu

Śledzie wczoraj i dziś

24 listopada gościem wykładu Wieluńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku był Przemysław Banaś – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu w towarzystwie uczniów: Karoliny Zaręby, Kamili Strzały, Oliwii Słabik i Kacpra Budzyńskiego.

W czasie wykładu pt. „Kulinarne wariacje i inne inspiracje” tematem przewodnim był śledź. Poniżej przedstawiamy przepis potrawy, która była przygotowywana podczas spotkania.

Tatar ze śledzia na pumperniklu
Śledź solony ok 0,5 kg
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
jaja na twardo 2 szt
cebula czerwona 1 średnia
koperek 2 pęczki
ketchup 2 – 3 łyżki
pumpernikiel – 4 kromki

Wykonanie:
Śledzie moczyć przez pół godziny, po czym zmienić wodę i moczyć przez następne pół godziny. Odkroić kawałek i spróbować. Jeśli jest jeszcze bardzo słony, moczyć w nowej wodzie kolejne pół godziny. Odsączyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Śledzie i pozostałe składniki (odłożyć trochę koperku do dekoracji) posiekać w drobną kostkę i wymieszać z ketchupem. Kromki pumpernikla przekroić na 4 części i na nim wykładać łyżką porcję tatara. Dekorować koperkiem.

Relacja Telewizji Kablowej Wieluńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej

Pokaż panel
Pracownia muzyki
Pracownia plastyki
Pracownia arteterapii
Pracownia ruchu
Kluby
Wieluński Uniwersytet trzeciego wieku


Kontakt

Wieluński Dom Kultury
Krakowskie Przedmieście 5
98-300 Wieluń
tel. 43 843 86 40
Więcej...

Zadanie pn. Wieluńskie metamorfozy. Sztuka w walce z przemocą” dofinansowane ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura-Interwencje 2019.

Zadanie pn. „Aktywnie i ekologicznie na Ziemi Wieluńskiej” dofinansowane ze środków Stowarzyszenia Zdrowych Miast Polskich.

Zadanie pn.: < „Moniuszkowskie inspiracje na ul. Moniuszki w Wieluniu” dofinansowane ze środków Łódzkiego Domu Kultury Instytucji Kultury Samorządu Województwa Łódzkiego.